Toista kertaa järjestettävän Sinun Ciné -kilpailun voitti viime elokuussa helsinkiläinen Maaret Louhelainen. Louhelaisen voittajaidea Echo Beach – Me ei mennä ikinä naimisiin on toisenlainen sotatarina, joka kuvaa 1940-luvun sotahistoriaa uudelleen queer-näkökulmasta.
Kuka olet?
Olen helsinkiläinen kulttuurialan monityöläinen, museotyöläinen, tuottaja, esiintyjä ja leffarakastaja. Kirjoittamistaipumusta olen pitänyt vähän vakan alla.
Miten päädyit hakemaan mukaan Sinun Ciné -kilpailuun?
Sain kirkkaan elokuvaidean automatkalla pari vuotta sitten, kirjoitin sen ylös, eikä idea sen jälkeen jättänyt minua enää rauhaan. En vain keksinyt sopivaa väylää edistää sitä. Sinun Ciné tuli kuin tilauksesta, ajattelin että tämä on mahdollisuus kehitellä ideaa ja saada kirjoitusmotivaatiota.
Tänä vuonna Sinun Ciné -kilpailun finaali koostui kahdesta työpajapäivästä, joiden aikana kilpailuideoita hiottiin. Millaisia päivät olivat?
Päivät olivat todella intensiivisiä ja henkisesti kuluttavia, sillä ideassani on kuitenkin lopulta paloja itsestäni, ja vuodatin sitä mentoreille useita kertoja. Kuulimme hyviä luentoja, saimme pidemmän session oman mentorin (minun kohdallani upea Anna-Karin Grönroos) kanssa ja seuraavana päivänä lyhyemmät sessiot kaikkien mentorien kanssa. Lopuksi pitchasimme ideat vuorotellen. Oli upeaa kuulla kollegoiden huikeita ideoita! Oli myös hienoa saada palautetta ja puhua elokuvaideastani mahdollisuuksien kautta.
Millainen teos Echo Beach – Me ei mennä ikinä naimisiin on?
Echo Beach on historiallinen queer-tarina, joka rikkoo normatiivista käsitystä sota-ajasta ja muistuttaa että queereja on ollut aina ja kaikkialla.
Voittopuheessasi kiitit queer-taideyhteisöä ja menneitä sukupolvia. Millainen vaikutus näillä on työskentelyysi?
Queer-taiteilijat kuten Claude Cahun, Klaus Nomi ja transfemmet kautta aikojen innoittavat minua kovasti. He ovat aina ravistellen normeja ollen taiteen sekä uusien ideoiden etujoukoissa. Seisomme heidän harteillaan. Myös omassa lähipiirissäni vaikuttavat eri alojen taiteilijat, erityisesti esiintyvät sellaiset, ovat minulle tärkeä tukiverkosto.
Millaisen näet suomalaisen queer-elokuvataiteen tilan vuonna 2023?
Tilastojenkin valossa sitä on liian vähän. Sinun Cinén kaltaiset mahdollisuudet ovat välttämättömiä, mutta rakenteissa tulee tapahtua suurempia muutoksia, että kuvasto, henkilöhahmot, aiheet ja tekijäkenttä moninaistuvat. Nostan hattua kaikille queer-tekijöille alalla.
Mitä aiot tehdä seuraavaksi?
Päätin että palkintoraha menee kirjoitusresidenssijaksoihin, joissa edistän ideaani eteenpäin. Pari mentoriakin halusi onnekseni pysyä matkassa mukana. Sain palkintotilaisuudessa palautetta erityisesti ideani toteutettavuudesta ja siitä, että tällä idealla on mahdollista saada esimerkiksi apurahoja. Niitä aion myös hakea. Haluaisin nähdä ideani joskus valkokankaalla.
-----
Kohti moninaisempaa elokuvaa
Sinun Ciné on uransa alussa oleville elokuvantekijöille tarkoitettu ideakilpailu, jonka tavoitteena on moninaistaa elokuvien kuvastoa ja valkokankailla näkyviä tarinoita. Vuonna 2023 kilpailu oli suunnattu Pohjoismaissa ja Baltiassa toimiville sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluville elokuvantekijöille. Hakijoista kymmenen kutsuttiin osallistumaan elokuussa järjestettyyn kaksipäiväiseen finaaliin, jonka aikana kilpailijat hioivat ideoitaan erilaisissa työpajoissa sekä mentorien avustuksella.
Kilpailun voittaneen Maaret Louhelaisen lisäksi Lassi Hautamäki ja Susi Siriya Orenius palkittiin kunniamaininnoilla. Sinun Ciné -kilpailu järjestettiin yhteistyössä Käsikirjoittajien Killan sekä Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n kanssa. Lisäksi Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK sekä Nordisk Film tukivat kilpailua.
Sinun Ciné järjestettiin vuonna 2023 toista kertaa. Vuoden 2022 voittajan Pinja Eskolan ajatuksia kilpailusta voi lukea täältä.
Pääkuvassa oikealta vasemmalle: Lassi Hautamäki, Maaret Louhelainen ja Susi Siriya Orenius. Kuvat: Anna Hallikainen.