Ciné kylässä on Espoo Cinén vuonna 2017 aloittama ainutlaatuinen elokuvatapahtuma. Jo kolmena vuonna yksityishenkilöt ja yritykset ovat avanneet ovensa elokuvanäytöksiin saapuville vieraille. Huolella valittujen lyhytelokuvanäytösten lisäksi Espoo Ciné järjestää paikalle esitystekniikan. Näytöspaikat etsitään avoimella haulla, eli kuka tahansa espoolainen yksityishenkilö tai pääkaupunkiseudun yritys voi tarjota tilaansa esityspaikaksi. Paikka voi olla mitä vain yksityiskodista erilaisiin toimistotiloihin, tehdashalliin tai vaikkapa siirtolapuutarhamökkiin. Vieraat voivat tulla yritysten kutsumina tai Espoo Cinén järjestäminä. Katsojille nämä näytökset eivät siis maksa mitään.
Näytöksissä esitettävät teokset ovat huolella valikoituja ja ajankohtaisia lyhytelokuvia. Ohjelmistot kokoaa Otto Suuronen, joka on Suomen elokuvasäätiön kulttuuriviennin suunnittelija ja lyhytelokuvaan erikoistunut Espoo Cinén hallituksen jäsen. ”Lyhytelokuva on elokuvan mestaruuslaji – ja suomalainen lyhytelokuva on mestaruuskahinoissa huippuluokkaa”, Ciné kylässä -tapahtumasta vastannut tuottaja Tanja Ryhänen toteaa. ”Viime vuosien menestys kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla on osoitus korkeasta tasosta: Ciné kylässä -tapahtumassamme nähtyjä teoksia on esitelty myös Cannesin ja Venetsian elokuvajuhlilla – ja luonnollisesti ne ovat olleet mukana kotimaisen elokuvan palkintojuhlassa Jussi-gaalassa.”
”Ciné kylässä on suomalainen versio puolalaisen lyhytelokuvafestivaalin järjestämistä yllätysnäytöksistä”, konseptin kehittäjä, Espoo Cinén toiminnanjohtaja Mia Vainikainen kertoo. ”Puolalaisten kollegoidemme inspiroimina teimme oman versiomme, joka sopii ajatukseemme festivaalista yhteisöllisenä kokemuksena. Samalla se antaa tilaisuuden yllättyä ja osallistua ilmaisiin näytöksiin matalalla kynnyksellä. Konsepti myös takaa lyhytelokuville suuremman näkyvyyden ohjelmistossamme”, Vainikainen täydentää.
Laadukkaiden elokuvien lisäksi Ciné kylässä -tapahtumasta tekevät erityisen näytöksiin saapuvat ihmiset. ”Näytöksiä seuraavat keskustelut ja ihmisten kohtaamiset ovat tapahtuman suola. Elämys on yhteisöllinen. Keskustelut ja kohtaamiset ovat olennainen osa festivaalielämystä, mutta harvoin normaalinäytöksen jälkeen jäämme keskustelemaan vieraiden ihmisten – ja mahdollisesti myös elokuvantekijöiden – kanssa. Erityisesti mieleeni on jäänyt elokuvaohjaaja Pia Andellin vetämä, uskomattoman vangitseva keskustelu erään Ciné kylässä -illan päätteeksi. Juttu virtasi elävänä ja vastavuoroisena pitkään”, Ryhänen kertoo.
Ciné kylässä tarjoaa erityisen elokuvaelämyksen lisäksi mahdollisuuden nähdä pääkaupunkiseutua monipuolisesti, kokea uudenlaisia paikkoja, jotka muuten saattaisivat jäädä tutkimatta. ”Yksityisten ihmisten kotien ja mökkien lisäksi toivotamme lämpimästi tervetulleiksi erilaiset yritysyhteistyönäytökset”, Ryhänen toteaa. ”Vuonna 2019 pääsimme esittämään elokuvia Marimekon tehtaalle. Näytös oli ennätyksellisen suosittu ja yleisön antama palaute todella innostunutta”, hän jatkaa.
Kysy lisää: kaisa.rakemaa@espoocine.fi, 050-429 4227
Teksti: Saija Holm
Kuva: Tanja Ryhänen