Crip Ciné avaa vammaisuuden tematiikkaa

Espoo Cinén Crip Ciné -kokonaisuus nostaa esille vammaiset ja vammaistekijät elokuvissa. Kolmesta keskustelusta ja seitsemästä elokuvasta koostuva kokonaisuus avaa vammaisuuden tematiikkaa ja saa miettimään vammaisuutta uusin tavoin. Elokuvat ovat Aspa-säätiön asukasaktiiveista koostuneen raadin valitsemia. Kokonaisuuden pääyhteistyökumppanina on Kalevala x vammaisettytöt.fi. Crip Ciné on toteutettu yhteistyössä myös Vamlas-säätiön ja Aspa-säätiön kanssa.

Vammaisettytöt saavat näkyä ja kuulua

Vammaiset naiset ja tytöt ovat edelleen syrjitty ja näkymätön vähemmistö yhteiskunnassamme. Kalevala x vammaisettytöt.fi haluaa Crip Cinén pääyhteistyökumppanina nostaa esiin juuri lanseerattua vammaisettytöt.fi-sivustoa, joka on Suomen ensimmäinen media vammaisilta tytöiltä vammaisille tytöille. Sen perustaminen on rahoitettu kokonaan Kalevala Korun toimesta. Kalevala Korun ja Rusetti ry:n yhteistyön tavoitteena on nostaa vammaiset tytöt ja naiset näkyviksi. Käy tutustumassa sivustoon osoitteessa https://vammaisettytot.fi/.


Avajaiselokuvana Kauniit sielut

Crip Cinén avajaiselokuvana nähdään Bernard Campanin ja Alexandre Jollienin ohjaama ja tähdittämä elokuva Kauniit sielut, joka pohjautuu CP-vammaisen Jollienin omiin kokemuksiin. Lämminhenkinen ranskalainen komedia kertoo kahden eri taustoista tulevan ihmisen ystävystymisestä. Avajaisnäytös on maanantaina 29.8. klo 17.30 Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Elokuvaa seuraa klo 19.15 alkava Crip Ciné x Vamlas -keskustelu, jossa elokuvan vammaiskuvasta on keskustelemassa Sanni Myllyaho, Pinja Eskola, Maija Lindström sekä moderaattorina Peppi Santaniemi.


Keskustelua elokuvan tekoprosessista

Tiistaina 30.8. Louhisalissa esitetään klo 16.30 Venetsian elokuvajuhlilla yleisöpalkinnon saanut Teemu Nikin ohjaama Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia. Elokuva kertoo vuosisadan rakkaustarinan, kun sokea ja halvaantunut Jaakko jättää turvallisen kotinsa ja heittäytyy tuntemattomien avun armoille rakkaansa tähden. Elokuvasta on tarjolla kuvailutulkkaus MovieReading-sovelluksen kautta. Elokuvan jälkeen klo 18.00 päästään kuulemaan sen tekoprosessista Making of Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -keskustelussa tekijävieraiden saapuessa paikalle.

Tiistai-illasta Louhisalissa nähdään vielä klo 19.30 Kristen Abaten ja Steven Tanenbaumin Straighten Up and Fly Right, joka kertoo selkärankaraumaisen koiranulkoiluttaja Kristenin tarinan: hänen elämänsä on tasaisessa laskusuunnassa, kunnes yllättävä kohtaaminen rohkaisee häntä tarttumaan unelmiin. Elokuvan toinen näytös on sunnuntaina 4.9. klo 17.00 Finnkino Omenassa.


Kuulon merkityksestä ja mielen maisemasta

Keskiviikkona 31.8. Kino Tapiolan Päiväkahvit-näytöksessä klo 15.30 onCharo Maton ohjaama ja hänen omiin kokemuksiinsa perustuva argentiinalainen dokumentti Eight Stories About My Hearing Loss. Dokumentti herättää katsojan miettimään, mitä kuulonalenema oikeastaan tarkoittaa – onko se puutteellisuutta vaiko toisenlainen tapa olla maailmassa? Päiväkahvit-näytöksessä lipun hintaan kuuluu kuppi Mokkapuun kahvia tai teetä. Dokumentin toinen näytös on torstaina 1.9. klo 17.00 Finnkino Omenassa.

Keskiviikkona Finnkino Omenassa esitetään klo 17.00 espanjalaisdraama The Radio Amateur, jonka on ohjannut Iker Elorrieta. Omissa maailmoissaan viihtyvä Nikolas palaa kotikyläänsä kunnioittaakseen äidin viimeistä toivetta, mutta kohtaakin menneisyyden kitkan ja nykyisyyden haasteet. Elokuvan toinen näytös on lauantaina 3.9. klo 13.00 Kino Tapiolassa.


Keskustelua moninaisuudesta, scfimatka ja ulkoilmanäytös

Kolmas Crip Cinéen liittyvä keskustelu laajenee vammaisuuden kuvaamisesta moninaisen representaation tärkeyteen, kun perjantaina 2.9. Louhisalissa järjestetään klo 15.15 Kaikkien tarinat kankaalle -keskustelu. Perjantaina esitetään myös Finnkino Omenassa lyhytelokuvanäytös Oska Bright Film Festival presents: Sci Fi, joka on brittiläisen vammaisuutta juhlistavan elokuvafestivaalin kuratoima. Lyhytelokuvat tarjoavat villin scifimatkan uusiin maailmoihin, joissa asiat eivät olekaan sitä, miltä ne näyttävät!

Crip Ciné -kokonaisuuteen kuuluu myös festivaalia edeltävän perjantain 26.8. ulkoilmanäytös, jossa nähdään Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin dokumenttielokuva Kovasikajuttu. Kovasikajuttu viettää 10-vuotisjuhlavuottaan! Dokumentti kertoo Suomen kovimman punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivien matkasta kohti kuuluisuutta raivoisalla asenteella ja suurella tunteella. Ulkoilmanäytös perjantaina 26.8. klo 22.00 Aurinkoterassilla Espoon kulttuurikeskuksen vieressä, vapaa pääsy.


Crip Cinén kautta Espoo Ciné haluaa tarjota moninaisempaa kuvastoa ja tuoda valkokankaalle mahdollisimman monenlaisia tarinoita Euroopasta ja maailmalta. Samalla Crip Ciné rohkaisee ennakkoluuloja ja pelkoja ylittäviin kohtaamisiin.