Espoo Ciné esittää: Matteuksen Evankeliumi ja W

Tämänvuotinen Espoo Ciné -palkinto annettiin Anna Erikssonille. Osana palkintoa, Eriksson sai valita suosikkielokuvansa esitettäväksi Kino Tapiolassa. Erikssonin valitsi esitettäväksi italialaisen Pier Paolo Pasolinin elokuvan Matteuksen evankeliumi vuodelta 1964. Pasolinin elokuvan jälkeen esitetään myös Erikssonin oma elokuva W. Ohjaaja saapuu molempiin näytöksiin esittelemässä elokuvat ja keskustelemaan yleisön kanssa.

Pier Paolo Pasolini: Matteuksen evankeliumi (Il Vangelo secondo Matteo), klo 13.00

Italia, Ranska 1964
Italiankielinen, tekstitys suomeksi
137 min
Sallittu yli 12-vuotiaille
Käsikirjoitus: Matteuksen evankeliumin pohjalta Pier Paolo Pasolini
Näyttelijät: Enrique Irazoqui, Margherita Caruso, Susanna Pasolini, Marcello Morante
Tuotanto: Alfredo Bini / Arco Film, Lux Compagnie, Cinématographique de France
Levitys: Elävän kuvan keskus – ELKE
Esityskopio: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Matteuksen evankeliumi on yksi Pier Paolo Pasolinin arvostetuimmista ja yllättävimmistä elokuvista. Pasolini oli 1960-luvun italialaisen kulttuurielämän paha poika, tunnettu runoilija, yhteiskunnallinen keskustelija, ateisti ja kommunisti, joka vieläpä oli erotettu Italian kommunistisesta puolueesta homoseksuaalisuuden vuoksi.

Tuskin kukaan uskalsi odottaa, että Pasolini tarttuisi näin uskonnolliseen aiheeseen ja tekisi siitä kunnioittavan elokuvan, jonka jopa Vatikaani on sittemmin listannut kristillisen elokuvan merkkiteokseksi. Henkistynyt elokuva on tekijänsä pääteoksia; se on henkilökohtainen uskontunnustus, joka onnistuu olemaan uskollinen sekä Raamatulle että tekijänsä yhteiskunnalliselle ajattelulle. Ei ole sattumaa, että Pasolini valitsi Mariaa esittämään oman äitinsä Susanna Pasolinin. Kommunistiksi julistautunut ohjaaja varmasti koki syvää yhteyttä köyhien ystäväksi kuvaamansa Jeesuksen kanssa.

Matteuksen evankeliumi esitetään 35 mm filmikopiona.

Anna Eriksson: W, klo 16.00

Suomi 2022
Ranskan-, kantoninkiinan- ja venäjänkielinen, tekstitys suomeksi
102 min
Sallittu yli 16-vuotiaille
Käsikirjoitus: Anna Eriksson
Näyttelijät: Anna Eriksson, Hanna Trygg, Parco Lee, Jussi Parviainen, Karina Kivilahti, Iida Rauma
Tuotanto: Matti Pyykkö / Ihode Cursum Perficio Production
Levitys ja kopio: Pirkanmaan elokuvakeskus

Kuolemansairas Madame Eurooppa kituu viimeisessä asemapaikassaan kiinalaisen mieskoneensa seurassa. Heidän välillään on sadomasokistinen riippuvuussuhde. He ovat paossa sotaa, joka lähestyy vääjäämättä pimeyttä halkovan lumisateen läpi.

Toisaalla, keskellä jäätikköä sijaitsevassa instituutissa, ryhmä sairaanhoitajia luulee edelleen elävänsä totalitaristisessa diktatuurissa. Valtakunta on romahtanut jo aikoja sitten, mutta he eivät halua uskoa sitä todeksi. Muukalainen saapuu häiritsemään heidän transsiaan.

Näiden kahden tarinan henkilöt kohtaavat toisensa ”verhojen takana”, näyttelijöinä, kuin jonkinlaisessa taukotilassa vain huomatakseen, ettei todellisuus juurikaan poikkea heidän näyttelemiensä tarinoiden todellisuudesta. Sodan riehuessa esiripun toisella puolen, he piinaavat toisiaan epätoivonsa, hämmennyksensä ja vallanhalunsa rippeillä.

Liput (15 €) myynnissä nyt. Lipulla pääsy molempiin elokuviin.

>