Espoo Ciné -festivaali on alkanut!

Tervetuloa nauttimaan eurooppalaisesta elokuvasta ja festivaalitunnelmasta, sillä tällä viikolla vietetään Espoo Ciné -elokuvafestivaalia maanantaista 29.8. sunnuntaihin 4.9.!

Tänään Espoo Cinén avajaispäivänä on vietetty lasten ja nuorten elokuvafestivaali Junior Cinén avajaisia, Sinun Ciné -ideakilpailun workshoppia huipentuen voittajaidean valintaan sekä Crip Cinén ja Espoo Cinén avajaisia palkinnonjaon kera – siispä juhlatunnelmaa kerrakseen!


Sinun Ciné -ideakilpailun voittaja Pinja Eskola

Espoo Cinén avajaisissa juhlistettiin monimuotoista elokuvaa antamalla tänä vuonna jopa kaksi palkintoa: ensi kertaa jaettava Sinun Ciné -palkinto sekä toista kertaa jaettava Espoo Ciné -palkinto. Sinun Ciné -ideakilpailu on Käsikirjoittajien Killan ja Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n kanssa yhteistyössä toteutettu Espoo Cinén aloite kohti moninaisempaa elokuvaa, sillä kilpailu on suunnattu aliedustetuille vähemmistöille auttaen heidän ideoitaan kehittymään elokuviksi.

Tämänpäiväisessä workshopissa kilpailun 10 parasta ideaa pääsivät mentorien kommentoitaviksi ja yhdessä työstettäviksi. Workshop koettiin motivoivaksi ja rohkaisevaksi avaten elokuva-alan saloja. Kiehtovasta ideasta kunniamaininnan sai Janina Korkia-Aho, kun taas idean edistämisestä päivän aikana kunniamaininnan sai Miska Tuononen. Historian ensimmäisen, 2 500 euron arvoisen Sinun Ciné -palkinnon sai Pinja Eskola larppausdraamaa käsittelevällä ideallaan. Mentoreista muodostuneen raadin mukaan Pinjan ideassa on upea ja toteuttamisen arvoinen aihe, josta välittyi päivän aikana henkilökohtainen palo. Aiheen pitchaus oli ammattitaitoinen, riipaisi raadin sydäntä ja sai jännittämään elokuvan hahmojen puolesta. Palkinnon on tarkoitus tukea idean jatkokehittelyä. Palkintoa ovat tukeneet Yle, Nordisk Film sekä Suomen elokuvasäätiö.


Espoo Ciné -palkinnon saaja Anna Eriksson

Historiansa toisen Espoo Ciné -palkinnon sai Anna Eriksson! Festivaalin nimikkopalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka edistää kotimaista elokuvakulttuuria kohti monimuotoista eurooppalaisuutta. Palkinnon jakava jury koostuu Espoo Cinén hallituksen jäsenistä. Palkinnon jakoi ensimmäisen Espoo Ciné -palkinnon viime vuonna saanut Paula Vesala. Tänä vuonna palkintona oli Valofirman 3 000 euron arvoinen lahjakortti.

Tuomariston mukaan Anna Eriksson on rämäpäisesti ottanut pitkän musiikkiuransa jälkeen elokuvan haltuun tavalla ja tyylillä, joka asettuu tietoisesti kotimaisen elokuvan totunnaisen mitta-asteikon ulkopuolelle. Eriksson ei ole pelännyt laittaa itseään likoon eurooppalaisena elokuvantekijänä tähänastisissa ohjauksissaan, Marilyn-myyttiä myllänneessä M:ssä (2018) sekä Locarnon elokuvajuhlilla avanneessa W:ssä (2022), jotka etenevät enemmän hätkähdyttävän kuvaston ja sen tunnelman kuin suoraviivaisen tarinankerronnan voimalla.

Tuomaristo kertoo Annan olevan rohkea, sillä hän on huipulla olleessan vaihtanut suuntaa ja noussut kansainvälisesti merkittäväksi nykytaiteilijaksi uudella urapolullaan. Hän on poikkeuksellisen monipuolisesti lahjakas sekä peloton kritisoimaan taiteiden ja kulttuurin kenttää, minkä lisäksi hän on haastanut suomalaista käsitystä taiteessa teoksillaan ja kannanotoillaan.

Espoo Ciné esitää Kino Tapiolassa 22.10. kello 14.00 palkinnon kunniaksi juhlanäytöksen, jossa nähdään Anna Erikssonille tärkeä eurooppalainen elokuva, Pier Paolo Pasolinin Matteuksen evankeliumi (1964) sekä Erikssonin oma elokuva W. Hän on itse paikalla esittelemässä molemmat elokuvat. Liput tulevat myyntiin lokakuussa.