Kaikkien aikojen ensimmäisen Espoo Ciné -palkinnon sai Paula Vesala

32. Espoo Ciné -festivaali huipentui sunnuntaina 29.8. festivaalin nimikkopalkinnon jakamiseen. Ensimmäinen Espoo Ciné -palkinto myönnettiin kulttuurialan monitoimija Paula Vesalalle.

Jo yli 30 vuotta laadukasta eurooppalaista elokuvaa valkokankaille tuonut Espoo Ciné -elokuvafestivaali perusti tänä vuonna oman nimikkopalkintonsa. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka edistää kotimaista elokuvakulttuuria kohti monimuotoista eurooppalaisuutta. Sen arvo on 1000 €. Ensimmäisenä vuonna palkinnon jakava jury koostui Espoo Cinén hallituksesta.

Historian ensimmäinen Espoo Ciné -palkinto annettiin Paula Vesalalle. Palkinto jaettiin festivaalin päätöselokuvan Sama nainen loppuunmyydyssä näytöksessä Kino Tapiolassa su 29.8. klo 20.00. Palkinnon jakoi Alma Pöysti.

Vesala otti tilaisuudessa puheessaan kantaa kulttuurialaa kohdanneisiin rajoituksiin. “Me emme usko enää päättäjiin ja viranomaisiin. Sitä nimitetään yhteiskuntarauhan rikkoutumiseksi. Me emme enää usko, että he suojelevat meidän työtämme. Minä ehdotan, että me kulttuurialan 135 000 ihmistä päätämme, että olemme samanarvoisia kuin kaikki muutkin. Emme ole sen likaisempia tai vaarallisempia, vaan osaamme tehdä työtämme. Myös katsojilla, yleisöllä ja Suomen kansalaisilla on oikeus kulttuuriin, jota teemme.” Palkinnon jaon ja Vesalan puheen voi katsoa kokonaan Espoo Cinén Facebook-sivulla.

“Palkinto on kunnianosoitus niille arvoille, jotka ovat alusta alkaen ohjanneet festivaalin toimintaa ja ohjelmistoa”, kertoo Espoo Cinén hallituksen puheenjohtaja Timo Kuismin. “Elokuvakulttuurin edistäminen on juuri nyt paitsi Euroopassa, myös maailmanlaajuisesti harvinaisen monimuotoisen haasteen edessä. Taistelu pandemiaa vastaan rajoituksineen ja epävarmuuksineen haavoittaa taide- ja kulttuuritapahtumia aivan erityisesti.”

Tuomariston mukaan Paula Vesala on väsymättä pitänyt elokuvakulttuurin asiaa esillä koko pandemian ja epäoikeudenmukaisesti säädeltyjen rajoitustoimien ajan, niin sosiaalisen median kanavissa kuin päätöksenteon neuvottelupöydissäkin. Hän on myös innostava esimerkki taiteiden rajat ylittävästä monimuotoisuudesta: hän tuli julkisuuteen rock-muusikkona, mutta on koulutukseltaan dramaturgi. Sanoitustaiteestaan hänet on palkittu sekä Juha Vainio- että Reino Helismaa -palkinnoilla. Elokuvayleisö tuntee hänet herkkävireisenä näyttelijänä, joka oli ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi roolisuorituksestaan Selma Vilhusen elokuvassa Tyttö nimeltä Varpu – ja on sittemmin tehnyt vaikutuksen myös Jenni Toivoniemen Seurapelissä.


Kuva: Camilla Hanhirova