Lumoava Kino Tapiola on Espoo Cinén kotiteatteri

Vuonna 1955 valmistunut Aarne Ervin suunnittelema Kino Tapiola on ollut Espoo Cinén kotiteatteri festivaalin alusta lähtien.

Kino Tapiola on yksi pääkaupunkiseudun harvoista alkuperäisessä, kulttuurisuojellussa asussaan säilyneistä elokuvateattereista. Lukemattomat vanhat teatterit on vuosien varrella muokattu kuntosaleiksi tai seurakuntien tiloiksi – läheltä piti, ettei Kino Tapiolallekin käynyt niin.

Kino Tapiolan teatteripäällikkö Hannele Marjavaara työskenteli Espoo Cinén projektisihteerinä elokuussa 2008, kun pahin tapahtui: ”Viikko ennen festivaalin alkua teatterin välikatto romahti. Rakenteista löytyi asbestia ja Kino Tapiolan taru näytti olevan lopussa”, Marjavaara muistelee.

Tapiolalaiset nousivat vastarintaan: ”On heidän ja Espoon kaupungin ansiota, että teatteritoiminta jatkui”, Marjavaara kiittelee. ”Kaupungin tuki mahdollistaa kunnianhimoisen elokuvaohjelmiston esittämisen – ja asiakastyöhön panostamisen, sillä muiden teattereiden automatisoidessa toimintaansa, me satsaamme asiakaspalveluun.”

Espoo Cinéä järjestävä Espoon elokuvajuhlat ry omistaa Kino Tapiolan teatteritoiminnan. ”Olemme arthouse-teatteri ja mukana eurooppalaista elokuvaa edistävässä Europa Cinemas -verkostossa. Espoo Ciné pyörittää Kino Tapiolaa, koska he tuntevat eurooppalaiset elokuvat ja seuraavat alaa herkeämättä”, Marjavaara kertoo. ”Ohjelmistossamme korostuvatkin eurooppalaiset ja ei-englanninkieliset elokuvat. Tietenkin esitämme myös Bondin kaltaisia suurtuotantoja, koska ne ovat hittejä, jotka kaikki haluavat joka tapauksessa nähdä – minäkin!” hän täydentää.

Hannele Marjavaara on toiminut Kino Tapiolan teatteripäällikkönä 10 vuoden ajan. Vuosiin mahtuu remontteja ja lukemattomia ikimuistoisia asiakaskohtaamisia. ”Tapiolalaiset käyvät ahkerasti elokuvissa. Meillä on paljon vakituisia asiakkaita, jotka saattavat huikata kuulumiset ohikulkiessaan. Samalla esitetään ohjelmistotoiveita ja tarkistetaan näytösaikoja”, Marjavaara kertoo. ”Nousussa oleva vastuullinen kuluttaminen ja lähipalveluiden kannattaminen näkyy meillä: espoolaiset todella suosivat omaa korttelikinoaan.”

Ja mikäs Kino Tapiolaa on suosiessa! Sen miljöö on lumoava ja elokuvasali poikkeuksellisen näyttävä ja avara. Paitsi kaunis, teatteri on myös toimiva ja esteetön. ”Uudet asiakkaat saattavat ihmetellä, miksi paikkoja ei ole numeroitu, mutta syy on se, että jokaiselta paikalta näkee hyvin, jopa eturivistä”, Marjavaara kertoo.

Teatterin aula remontoitiin vuonna 2017. ”Remontti oli ollut ajatuksissa jo kauan. Vanhassa asussaan aula ei palvellut tehokasta asiakasvirtaa. Nyt tila on paitsi tyylikäs myös toimiva – ja linjassa upean elokuvasalin kanssa”, Marjavaara toteaa.

Remontin jälkeen aulaan hankittiin anniskeluoikeudet. Ne ulottuvat myös elokuvasaliin ja teatterin tunnelmalliselle terassille. Kinobaarista ja sitä kautta koko teatterista onkin tullut instagram-kuvaajien suosima kohde. Eräs nuori pariskunta otatti hääkuvansakin Kino Tapiolassa. ”Tapiolaan rakennetaan koko ajan valtavasti uutta, mikä näkyy asiakaskunnan nuorentumisena”, Marjavaara iloitsee. ”Meidän, kuten kaiken kulttuurin ydinyleisö ja tärkeä asiakasryhmä ovat yli 55-vuotiaat naiset, mutta myös nuorempi porukka on löytänyt meidät.”

Espoo Cinén tapaan myös Kino Tapiola korostaa yhteisöllisyyttä. Asiakkailta saatava palaute ja toiveet ovat erittäin tervetulleita. Ahkerasti luettujen uutiskirjeiden lisäksi teatterin verkkosivuille saadaan pian oma osio yleisöpalautteelle ja -äänestyksille. ”Jos uutiskirjeen lähettäminen viivästyy päivänkin muiden työkiireiden vuoksi, palautetta tulee taatusti”, Marjavaara naurahtaa. Muutama vuosi sitten Kino Tapiola teetti virallisen yleisötutkimuksen. Asiakastyytyväisyys oli huimat 94%. ”Tärkein petrattava asia oli kuulemma se, että riittävän moni ihminen ei vielä tiedä, että Kino on olemassa”, Marjavaara kiittelee.

”Ihmiset haluavat tulla elokuviin ja he haluavat nähdä odottamansa elokuvat omassa korttelikinossaan, jossa eivät välky popparimainokset. Siitä olemme tosi kiitollisia.”

Kuva: Kaisa Rakemaa
Pääkuva: Juuda Tamminen
Teksti: Saija Holm