Tyttöenergiaa Espoo Cinéssä!

Valloittavaa tyttöyttä Espoo Cinéssä

Tytöt valtaavat Espoo Cinén valkokankaat, kun festivaalin ohjelmistossa esitetään peräti 14 Tytöt-kokonaisuuteen kuuluvaa elokuvaa! Lisäksi tyttöenergia keskusteluttaa festivaaliviikon perjantaina 2.9., jolloin Louhisalissa pidetään Kaikkien tarinat kankaalle - sekä Tyttöjen vuoro -keskustelut klo 15.15–16.40. Paikalla puhumassa muun muassa Max Malka, Hanna Bergholm ja Katja Kallio – tervetuloa mukaan kuuntelemaan! Lisätiedot keskusteluista löytyvät täältä.

Tytöt-kokonaisuus kuvastaa millainen murros naiskuvassa ja tyttöyden esittämisessä on tällä hetkellä käynnissä. Kokonaisuuden elokuvat esittävätkin tytöt aktiivisina toimijoina – kaikessa moninaisuudessaan. Tyttöys on kepeää, iloista ja ihastumisia; se on suorituspaineita, ärsyyntymistä ja jopa yhteiskunnallista raivoa. Tyttöys on monenlaisten ristiriitojen kanssa kamppailua, tosiystävyyttä ja rakkautta. Aitoa tyttöenergiaa siis!


Tytöt sosiaalisten paineiden ristiaallokossa

Perhe, koulu ja koko yhteiskunta asettavat tyttöydelle määreitä, joiden takia monet tytöt taiteilevat sosiaalisten paineiden ristiaallokossa. Mitä tytöiltä odotetaan ja toisaalta mitä tytöille sallitaan?

Italialaisen Jonas Carpignanon todentuntuisessa draamassa A Chiara perheidyllin kulissit alkavat rakoilla, kun perheen isä katoaa ja 15-vuotias tytär Chiara alkaa tutkia tapausta itsekseen. Kamila Andinin hengästyttävän kaunis Yuni taas kertoo 17-vuotiaasta indonesialaisesta Yunista, joka joutuu vaikean päätöksen eteen: seuratako vanhempien toivetta avioliitosta vai omaa unelmaa jatko-opinnoista? Koulumaailmaan kuljettaa myös belgialaisen Laura Wandelin Playground, joka on pysäyttävä esikoisohjaus valtapelistä koulun pihalla, nuoremman sisaruksen silmin tarkasteltuna. Ranskalaisen Emmanuelle Nicotin elokuva Love According to Dalva on puolestaan herkkä kuvaus 12-vuotiaasta pikkuvanhasta Dalvasta, jonka on vaikeaa hyväksyä, ettei hänen lapsuutensa ehkä olekaan ollut niin normaali.

Festivaalille vieraaksi saapuvan Rodrigo Litorriagan elokuva La Francisca kuvaa nuoren naisen elämää Pohjois-Chilessä, jossa 19-vuotias Francisca kamppailee velvollisuudentunnon ja itsenäisyyden kaipuun kanssa. Elokuvassa nähdään Aatos ja Amine -dokumentista tuttu näyttelijä Aatos Flores, joka saapuu myös festivaalille!


Somen satutarinoita ja kääntöpuolia

Sosiaalinen media, sen luomat mahdollisuudet ja toisaalta paineet tuovat uudenlaisia ulottuvuuksia tyttönä olemiseen. Miten julkisuus ja uudenlaiset vaikuttamiskeinot sekä toisaalta kilpailu ja kasvava paine näkyä ja kuulua vaikuttavat tämän päivän tyttöyteen ja tyttöyden määritelmiin?

Kurdwin Ayubin elämänmakuinen Sonne kuvaa kolmen nuoren naishahmon kautta kamppailuja sosiaalisen median ja identiteetin kanssa, kun heistä tulee yhdessä yössä sometähtiä sensaatiomaisen YouTube-videon myötä. Dina Duman Sisterhood puolestaan pureutuu vastuun ja luottamuksen tematiikkaan, kun ystävyyssuhteet joutuvat koetukselle sosiaalisessa mediassa julkaistun videon myötä. Susanne Regina Meuresin säväyttävä dokumentti Girl Gang on rehellinen ja koukuttava kurkistus teinityttöjen elämään, jota nykyään sävyttää somen luomat satutarinat.


Pohjoismaisia tarinoita tytöistä

Tyttöenergia ihastuttaa jo ennen festivaalia, kun tämän viikon lauantain 27.8. ulkoilmanäytöksessä esitetään ruotsalaisen Lukas Moodyssonin Fucking Åmål. 90-luvun hittielokuvassa Elin ja Agnes ovat turhautuneita ja tylsistyneitä etsiessään itseään fucking pienessä Åmålissa – kunnes löytävät toisensa. Pohjoismaista tyttöyttä kuvaa myöskin ruotsalaisen Christoffer Sandlerin elokuva So Damn Easy Going. 18-vuotiaan Joannan rahat ADHD-lääkkeisiin loppuvat ja hänen on keksittävä muita keinoja rauhoittaa mielensä. Mutta sitten luokalle tulee uusi tyttö, joka sekoittaa koko Joannan elämän.

Jonkin verran ajassa taaksepäin vie tanskalaisen Tea Lindeburgin tumman feministinen draama As in Heaven, joka kertoo nuoren tytön kasvusta naiseksi 1800-luvun lopun Tanskan maaseudulla. Elokuva voitti Pohjoismaiden arvostetuimman elokuvapalkinnon Göteborgissa. Tämän hetken tyttöyttä aidoimmillaan kuvaa taas Alli Haapasalon vilpitön ja hauska Tytöt Tytöt Tytöt – tarina kolmen nuoren naisen elämästä: kokemuksien nälästä, menestyspaineista ja tunnekuohuista. Kotimaisista elokuvista tyttöjen näkökulmia avaavat lisäksi Hanna Bergholmin menestyksekäs psykologinen kauhudraama Pahanhautoja sekä Espoo Cinén Kotimaisena juhlaelokuvana nähtävä Aleksi Salmenperän Kupla.

Tutustu lisää Tytöt-kokonaisuuden elokuviin täällä.