Espoo Cinén vieraiksi saapuu 23.–29.8. kiinnostavia kansainvälisiä ja kotimaisia elokuvantekijöitä. Festivaalin tapahtumaohjelmistossa on keskustelutilaisuuksia, interaktiivista elokuvaa, ulkoilmanäytös ja urbaani leffapiknik.
Pinkkien flamingojen mysteeriä koomisella otteella ratkovan The Mystery of the Pink Flamingo -dokumentin ohjaaja Javier Polo Gandía ja käsikirjoittaja Sixto García saapuvat Espanjasta Espoo Cinén vieraiksi. He ovat paikalla elokuvansa näytöksessä Louhisalissa pe 27.8. klo 18, sekä Flamingojen yön avaavassa näytöksessä Kino Tapiolassa la 28.8. klo 23.30.
★-elokuvan ohjaaja Johann Lurf saapuu festivaalin vieraaksi. Itävaltalaisen Lurfin hypnoottinen teos on koottu läpi elokuvahistorian löytyneistä erilaisista kohtauksista, joissa näkyy tähtitaivas – ja vain tähtitaivas. Lurf on paikalla ★-elokuvan näytöksessä Kino Tapiolassa la 28.8. klo 15. Näytöksen jälkeen Lurfin kanssa tähtitaivaan tenhosta ja taiteesta keskustelee tähtitieteeseen erikoistunut, palkittu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakainen.
Espoo Cinén avaa Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix’lla palkittu Hytti nro 6, joka saa Suomen ensiesityksensä festivaalilla. Elokuvanäytöksiin saapuvat tuottaja Jussi Rantamäki, näyttelijät Seidi Haarla ja Tomi Alatalo. Rantamäki ja Haarla ovat paikalla elokuvan kaikissa kolmessa näytöksessä ma 23.8. Louhisalissa ja Kino Tapiolassa.
Espoo Cinén kotimainen juhlaelokuva on ensimmäisenä suomalaiselokuvana Cannesin Kriitikoiden viikon ohjelmistoon valittu Guled & Nasra, joka saa niin ikään Suomen ensiesityksensä festivaalilla. Elokuvan kahteen näytökseen ke 25.8. saapuvat vieraiksi ohjaaja Khadar Ayderus Ahmed, näyttelijä Omar Abdi sekä tuottajat Misha Jaari ja Mark Lwoff.
Festivaali päättyy su 29.8. Sama nainen -elokuvan kahteen näytökseen Kino Tapiolassa ja Louhisalissa. Kino Tapiolassa päätöselokuvan näytöksessä jaetaan festivaalin kaikkien aikojen ensimmäinen Espoo Ciné -palkinto, joka myönnetään henkilölle tai taholle, joka on elokuva-alan työllään merkittävästi edistänyt taidemuotojen välistä moninaisuutta. Palkinnon saapuu jakamaan Krista Kosonen.
Espoo Cinéssä saa ensiesityksenä Claes Olssonin ohjaama ja Kjell Westön menestysromaaniin perustuva Rikinkeltainen taivas (Den svavelgula himlen). Kirjailija ja ohjaaja keskustelevat to 26.8. näytöksen jälkeen tuoreesta elokuvasta sekä siitä, miten kirjasta tulee elokuva. Keskustelu järjestetään Kino Tapiolassa elokuvan päätyttyä.
Ohjaaja Tuija Halttunen vastaa yleisön kysymyksiin vastikään Locarnossa palkitun Näin pilvet kuolevat -dokumenttinsa ennakkonäytöksessä Louhisalissa ti 24.8. klo 17.45. Pohjoismaiset lyhärit -näytöksessä la 28.8. klo 13 vierailevat Rekonstruktio-lyhytelokuvan ohjaaja Pia Andell ja Poke-lyhytelokuvan ohjaaja Aleksi Salmenperä.
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 28.–29.8. esitetään Kino Tapiolassa elokuvia läpi yön! Flamingojen yö -näytöksissä on paikalla kansainvälisten vieraiden lisäksi kotimaisia elokuvantekijöitä, sillä Carlotta-trilogian ohjaaja ja tähti Carlotta Moore sekä Night of the Living Dicks -lyhytelokuvan ohjaaja Ilja Rautsi ovat paikalla yönäytöksissä Kino Tapiolassa.
Jussi-gaala järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti syyskuussa, ja Espoo Ciné tuo yhteistyössä Filmiauran kanssa vielä kerran valkokankaille kaikki vuoden 2020 parhaan elokuvan Jussi-ehdokkaat. Kaikkien elokuvien näytöksiin saapuu myös tekijävieraita. Teräsleidit-elokuvan näytöksessä ke 25.8. vierailevat näyttelijät Seela Sella ja Leena Uotila. To 26.8. Eden-näytöksessä on paikalla elokuvan ohjaaja Ulla Heikkilä ja Seurapeli-näytökseen saapuvat näyttelijä Emmi Parviainen ja kuvaaja Jarmo Kiuru. Pe 27.8. Ensilumi-näytöksessä vierailevat ohjaaja Hamy Ramezan ja käsikirjoittaja Antti Rautava ja Tove-näytöksessä ohjaaja Zaida Bergroth, käsikirjoittaja Eeva Putro ja näyttelijä Alma Pöysti. Kino Tapiolassa pe klo 19 järjestetään myös keskustelutilaisuus, johon osallistuvat parhaan ohjauksen Jussi-ehdokkaat Zaida Bergroth, Hamy Ramezan ja Jenni Toivoniemi. Keskustelun moderoi toimittaja Anton Vanha-Majamaa Filmiauran hallituksesta.
Vammaisuutta käsittelevän Crip-sarjan elokuvien tiimoilta järjestetään festivaalilla keskustelutilaisuus, jossa pureudutaan vammaisuuden representaatioihin ja katseen politiikkaan. Keskustelun lähtökohtana ovat Crip-sarjan elokuvat Because of My Body, Here We Are ja Oasis. Keskustelemassa ovat toimittajat Julianna Brandt ja Jenniina Järvi, viestinnän suunnittelija ja vapaa kirjoittaja Sanni Myllyaho ja Vamlasin viestintäsuunnittelija Peppi Santaniemi. Keskustelu tulee katsottavaksi Espoo Cinén Facebook-sivulle.
Lue lisää festivaalin keskustelutilaisuuksista.
Festivaalin aikana pääsee nauttimaan monipuolisesta elokuvaohjelmasta, josta osa on maksutonta. La 28.8. Espoo Ciné juhlistaa Espoo-päivää esittämällä ilmaisessa ulkoilmanäytöksessä 20 vuotta sitten ensi-iltansa saaneen Amélien, jonka surrealismi ja elämänilo ihastuttavat yhä.
Festivaalilla nähtävä Connections – No One Is an Island on interaktiivinen elokuvakokemus, jossa katsojat pääsevät itse vaikuttamaan elokuvan kulkuun. Näytöksiä järjestetään festivaalilla ti 24.8. ja ke 25.8. ja niihin on vapaa pääsy. Ilmoittautuminen on käynnissä festivaalin verkkosivuilla.
Festivaali järjestää lisäksi to 26.8. Urbaanin leffapiknikin, jossa katsojat pääsevät nauttimaan Banksy Most Wanted -elokuvasta ja eväistä Keran Hallien ainutlaatuisessa miljöössä Concreate Urban Art Festivalin aikana luodun katutaiteen ympäröimänä.