Kidnapped

Rapito

Italia, Ranska, Saksa 2023
Italian-, latinan- ja hepreankielinen, tekstitys englanniksi
127 min
Sallittu yli 12-vuotiaille
Ohjaus: Marco Bellocchio
Käsikirjoitus: Marco Bellocchio, Susanna Nicchiarelli, perustuen vapaasti Daniele Scalisen kirjaan "Il Caso Mortara"
Näyttelijät: Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese, FIlippo Timi, Fabrizio Gifuni
Tuotanto: Beppe Caschetto, Simone Gattoni / IBC Movie, Kavac Film, Rai Cinema
Kopion lähde: The Match Factory

Italialainen huippuohjaaja Marco Bellocchio on reilun 80-vuoden iässään löytänyt aivan uuden vaihteen. Muutama vuosi sitten hän työsti yhden kaikkien aikojen parhaimmista elokuvistaan, vaikuttavan mafiakuvauksen Il traditore (The Traitor). Heti perään tuli palkittu tv-sarja Italian 70-luvun pääministerin, Aldo Moron kidnappauksesta kertova Esterno Notte (Exterior, Night).

Nyt ohjaaja vyöryttää valkokankaalle Italian mutta myös Euroopan uskonnollista ja poliittista historiaa vavisuttaneen tositapahtuman 1800-luvun puolivälistä. Juutalaisperheen pikkupoika Edgardo Mortara joutui Paavin virkamiesten kidnappaamaksi. Hänet suljettiin paavin palatsiin ja kasvatettiin katolilaiseksi. Sinnikkään isänsä ansiosta Edgardon kova kohtalo levisi pikkuhiljaa laajempaan tietoisuuteen ja johti lopulta paavin aseman heikkenemiseen ja jopa useista pienistä valtioista muodostuneen Italian yhdistymiseen.

Syvältä kouraisevassa draamassa hämärissä taloissa ja palatseissa tyylikkäästi liikkuva kamera rakentaa komeasti mennyttä maailmaa, joka saa elokuvan näyttämään aikakauden maalaukselta. Eikä mikään ihme, sillä Bellocchio on kertonut ottaneensa vaikutteita juuri 1800-luvun italialaisesta ja ranskalaisesta maalaustaiteesta. Selviä viittauksia on mm. Eugène Delacroix'n teoksiin. Steven Spielberg harkitsi tämän tarinan tuottamista/ohjaamista noin vuoden 2016 aikoihin. Hän jopa suunnitteli etsivänsä nuoren pojan rooliin pitämällä avoimia koe-esiintymisiä juutalaiskouluissa Euroopassa ja Amerikassa.

Timo Kuismin

Elokuvasta järjestetään to 12.10.2023 klo 19.00 lisänäytös Kino Tapiolassa. Liput näytökseen voi ostaa Kino Tapiolan sivuilta.

Traileri

Näytökset