Orlando, My Political Biography

Orlando, ma biographie politique

Ranska 2023
Ranskankielinen, tekstitys englanniksi
98 min
Sallittu yli 12-vuotiaille
Ohjaus: Paul B. Preciado
Käsikirjoitus: Paul B. Preciado
Näyttelijät: Paul B. Preciado, Emma Avena, Clara Deshayes, Pierre et Gilles, Virginie Despentes
Tuotanto: Yaël Fogiel, Laetitia Gonzalez, Annie Ohayon-Dekel, Farid Rezkhallah / Les Films du Poisson, 24images
Kopion lähde: The Party Film Sales

Esseisti, transteoreetikko Paul B. Preciado (Testonisti, 2008/2022) voitti esikoiselokuvallaan Berliinin elokuvajuhlilla Teddy-juryn parhaan dokumentaarisen elokuvan palkinnon sekä Encounters-sarjan erikoispalkinnon.
Preciadon Orlando sekoittelee autofiktiota ja autoteoriaa. Se on kriittinen mutta juhliva luenta Virginia Woolfin Orlandosta (1928). Woolfin romaanin päähenkilö elää useita vuosisatoja ensin miehenä, sitten naisena. Preciado ei tyydy tähän binärismiin, vaan etsii ”minuuden törmäystestejä”. Hän vetää mukanaan valokeilaan koko joukon muitakin Orlandoja, sillä nykymaailma on Orlandoja täynnä ja he muuttavat paitsi omaa elämäänsä myös ympäröivää todellisuutta. Orlandojen lisäksi kohdataan myös muun muassa Orlandon koira sekä feministi, kirjailija Virginie Despentes vapauttavana tuomarina.

Tytti Rantanen

Orlando, My Political Biography -näytöksen Suomen ensi-illan (ke 23.8. klo 18.30 Kino Tapiolassa) yhteydessä juhlistetaan Tutkijaliiton uutta Preciado-suomennosta Voiko hirviö puhua? (2020/2023). Preciadon mukaan psykoanalyysi nojaa edelleen binäärisiin ja heteronormatiivisiin lähtöoletuksiin, jotka eivät ota huomioon esimerkiksi sukupuolen moninaisuutta vaan patologisoivat sen. Vaikka Voiko hirviö puhua? puhutteleekin suoraan ja ankarasti psykoanalyytikkoja, se on samalla transihmisen puheenvuoro koko patriarkaaliselle, heteronormatiiviselle ja binäärisen sukupuolen lävistämälle yhteiskunnallemme.

Uutuuden sekä Preciadon läpimurtoteoksen Testonisti (2008/2022) suomentanut Anna Nurminen alustaa 23.8. näytöksen ja esittelee Preciadon työtä ja ajattelua. Näytös järjestetään yhteistyössä Tutkijaliiton kanssa. Voiko hirviö puhua? -teosta voi ostaa näytöksen yhteydessä.

Traileri

Näytökset