Doc Lounge Espoo: Returning to Reims (Fragments)

Toisena Doc Lounge Espoon dokumenttina nähdään Returning to Reims (Jean-Gabriel Périot). Dokumentti on arkistomateriaaleja esseistiikkaan yhdistelevä tutkimusmatka ranskalaisen työväenluokan koettelemuksiin 1900-luvulla ja hämmennykseen 2010-luvulla.

Returning to Reims (Fragments) on tenhoava yhdistelmä arkistomateriaalia ja yhteiskunnallista esseistiikkaa. Jean-Gabriel Periot’n kompilaatioelokuva sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Quinzaine des réalisateurs -sarjassa. Elokuva perustuu ranskalaisfilosofi Didier Eribonin ”itseanalyysiteokseen” Retour à Reims, joka ilmestyi jo 2009 ja kerärsi valtavasti ylistystä. Esseeteos on syvällinen läpileikkaus siihen, millaista on olla ranskalaisen työväenluokan edustaja ja sitten tehdä luokkaretki. Periot ulottaa elokuvatulkinnassaan aikajänteen aivan viime vuosiin ja kansainvälistä hämmennystä herättäneeseen keltaliivien (les gilets jaunes) liikehdintään. Elokuva kysyy, miksi rasismi ja äärioikeisto ovat luikerrelleet siihen tyhjiöön, joka syntyi sosialismin projektin mentyä pieleen.

Elokuvan karismaattinen kertojaääni kuuluu Céline Sciamman Nuoren naisen muotokuvassa (2019) näytelleelle Adele Haenelille. Alkuosa keskittyy Eribonin äitiin ja isoäitiin ja heidän tarinoidensa kautta sotia edeltäneen ja sotienvälisen yhteiskunnan aviottomien äitien ja lasten asemaan sekä siihen liittyvään seksuaalikuriin. Kuvamateriaalissa on lainoja ranskalaisen cinéma véritén klassikoista, kuten Jean Rouchin Ranskalaisesta päiväkirjasta (1961) tai Chris Markerin ja Pierre Lhommen Ihanasta toukokuusta (1963). Mukaan mahtuu kuitenkin myös anonyymimpää materiaalia ja varsinkin loppua kohden arkipäiväisempää uutis- ja kännykkäkamerakuvaa levottomuuksista. (esittelyteksti Tytti Rantanen)

Elokuvan jälkeen toimittaja Tytti Rantanen moderoi keskustelua. Keskustelijat kerrotaan lähempänä.

Elokuvassa puhutaan ranskaa ja tekstitykset ovat englanniksi.

Näytös Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa sunnuntaina 6.3.2022 klo 16.

Liput 10 €/kpl ja myynnissä osoitteessa https://boxoffice.espoocine.fi