Espoo Ciné -festivaalilla ennätysvuosi

Juuri päättyneen Espoo Ciné -elokuvafestivaalin kausi päättyi ennätyksellisesti. Kävijöitä festivaalilla oli tänä vuonna 26 830, mikä on yli 50 % enemmän kuin viime vuonna, jolloin kävijöitä oli hieman yli 17 000. Edellinen näin hyvä tulos saatiin vuonna 2009, jolloin kävijöitä oli hieman yli 27 000. Festivaali järjestettiin tänä vuonna 18.8.-27.8.2023. Koululaisille ja päiväkotilaisille suunnattu Junior Ciné jatkui 31.8.2023 saakka.

Kun tämän vuoden kävijämäärään lasketaan edelleen jatkuvat verkkokatselut sekä viime kevään erikoisnäytökset, on tämäkin katsojamäärä ylitetty. Lipunmyynti kasvoi 18 % viime vuodesta. Junior Ciné kaksinkertaisti kävijämääränsä 5000 katsojasta ja on nyt 10 000.

Espoo Cinén toiminnanjohtaja Laura Laaksonen kommentoi hienoa tulosta: “Olen todella ylpeä tiimistämme, joka teki huikeaa työtä ja mahdollisti tälläisen tuloksen vaikeiden koronavuosien jälkeen. Festivaaleja pyöritetään aivan liian pienillä resursseilla. Toivon, että tämä uutinen tavoittaa päättäjät, jotka näkevät, miten valtava kysyntä tällaisille tapahtumille on.”


Espoo Cinestä

Yli 100 elokuvasta koostuva festivaalin ohjelmisto muodostuu korkeatasoisista, suuren yleisön eurooppalaisista elokuvista. Mukana on myös dokumentteja sekä nuorten ja koko perheen elokuvia ja valikoituja helmiä Euroopan ulkopuolelta. Festivaalilla esitetään tyypillisesti myös useita kotimaisten elokuvien ennakkonäytöksiä.

Tämän vuoden festivaalin avasi Aki Kaurismäen kansainvälistä arvostusta ja huomiota herättänyt uutuus Kuolleet lehdet. Jussi Vatasen ja Alma Pöystin tähdittämä lempeä tragikomedia kertoo suomalaisen hiekkapuhaltajan ja kauppa-apulaisen rakkaudesta. Elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon Prix du Juryn. Festivaalin päätti puolestaan Marco Bellocchion Kidnapped, joka on tositapahtumiin perustuva tarina nuoresta juutalaispojasta, jonka lastenhoitaja kastaa vanhemmilta salaa kristityksi.

Kotimaisena juhlaelokuvana näytettiin tänä vuonna Inari Niemen Valoa valoa valoa. Elokuva kertoo ensirakkauden voimasta, sen häikäisevästä valosta ja elämänpituiseksi venyneistä varjoista. Kolmannen kerran jaettavan Espoo Ciné -palkinnon sai tänä vuonna Suomen kansainvälisesti menestynein tuotantoyhtiö, Jussi Rantamäen ja Emilia Haukan luotsaama elokuvayhtiö Aamu. Espoo Ciné -palkintoelokuvana esitettiin ennakkonäytöksenä Aamun tuottama ja Tiia Kouvon ohjaama Mummola. Yhtiön kansainvälisistä yhteistuotannoista festivaalilla sai Suomen ensiesityksensä suomalaissaksalainen Birgit Möllerin ohjaamaa Franky Five Star.

Festivaalilla nähtiin myös useita musiikkidokumentteja, kuten Riitta Raskin Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki, Saariahon viimeiseksi jäänyt Innocence-ooppera, Mika Kaurismäen dokumentti Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin ja Pete Eklundin Michael Monroe -dokumenttielokuva. Lisäksi festivaalilla järjestettiin Children of Bodomin Hate Crew Deathroll -levyn 20-vuotisjuhlanäytös, jossa esitettiin YLEn taltioimat Children of Bodomin keikat Tuskassa vuonna 2003 ja Nosturissa vuonna 2005.

Festivaalin fokuksessa ovat aina olleet myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt sekä vammaisten elokuvantekijöiden tai vammaisista kertovien elokuvien kokonaisuus Crip Ciné. Junior Ciné on koululaisille ja päiväkotilaisille suunnattu kokonaisuus, johon ei myydä yleisölippuja.

Espoo Cinéssä vieraili tänä vuonna ruotsalainen elokuvaohjaaja Mia Engberg, jolta esitettiin kolmen essee-elokuvan Belleville-trilogia. Trilogian kolmas osa Hypermoon tuli ensi-iltaan tänä vuonna ja aiemmat osa Belleville Baby vuonna 2013 ja Lucky One vuonna 2019. Toinen vieras oli englantilainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Ella Glendining, jonka omasta elämästä kertova elokuva Is There Anybody Out There? esitetään festivaalilla Crip Cinén avajaiselokuvana. Elokuva sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla tammikuussa.

Ohessa elokuvien trailerit

Belleville Baby
http://bellevillebaby.com/trailer/
Lucky One
https://www.youtube.com/watch?v=udYkAN3691I
Hypermoon
https://www.youtube.com/watch?v=KS4Cz3Wb-ns
Is There Anybody Out There?
https://www.youtube.com/watch?v=QJMV9doNAqc


https://espoocine.fi/
https://www.instagram.com/espoocine/
https://www.facebook.com/espoocine

Lisätietoja
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, katja.toivanen@helsinkicalling.com, puh 040-7011686

Sivun pääkuva: Carla Pekander