Espoo Ciné-palkinto Aamu Film Companylle - Sinun Ciné-palkinnolla juhlistetaan moninaisempaa elokuvaa

Tänä vuonna kolmatta kertaa jaettavan Espoo Ciné -palkinnon saa Elokuvayhtiö Aamu. Vuonna 2001 perustettu Aamu on ollut eräs uuden suomalaisen elokuvan kansainvälisesti menestyneimpiä tuotantoyhtiöitä. Aamun tuottamat elokuvat ovat olleet uuden suomalaisen elokuvan airuita kaikkein tärkeimmillä kansainvälisillä elokuvajuhlilla mm. Cannesissa, Venetsiassa, Berlinalessa ja IDFAssa. Yhtiö on tuottanut runsaan kahdenkymmenen vuoden aikana yli 30 elokuvaa, sekä pitkiä että lyhytelokuvia, niin fiktio- kuin dokumenttielokuvia sekä televisiosarjan.

Aamu-yhtiön tuotannosta esitetään festivaalin ohjelmistossa useampi uutuuselokuva. Varsinaisessa Espoo Ciné -palkintonäytöksessä esitetään Berlinalessa ensi-iltansa saanut Tia Kouvon esikoiselokuva Mummola, joka kuvaa häiriintynyttä perhedynamiikkaa kolmen sukupolven joulunvietossa. Lisäksi yhtiön tuotannosta festivaalilla esitetään myös Suomen ensi-iltansa saava Birgit Möllerin ohjaama saksalais–suomalainen yhteistuotanto Frankie Five Star sekä Mikko Myllylahden viime vuonna Cannesissa palkittu Metsurin tarina.

Espoo Ciné järjesti tänä vuonna toista kertaa Sinun Ciné -ideakilpailun. Se on aloite moninaisemman elokuvan puolesta ja tarkoitettu ihmisille, joiden tarinoita emme tarpeeksi näe valkokankailla. Kilpailuun voivat osallistua opiskelijat sekä sellaisille uransa alussa olevat tekijät, joiden teoksia ei ole aiemmin julkaistu. Vuoden 2023 kilpailu suunnattiin Pohjoismaissa tai Baltiassa toimiville seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen edustajille. Sinun Ciné-kunniamaininnat saivat Lassi Hautamäki sekä Michelle Siriya-Orenius.

Pääpalkinnon, 2500 euron rahapalkinnon, voitti Maaret Louhelainen ehdotuksellaan Echo Beach - me ei mennä ikinä naimisiin.


Kuva: Carla Pekander