Espoo Cinén ja Kino Tapiolan tukinäytös Ukrainalle

Espoo Cine ja Kino Tapiola järjestävät tukinäytöksen Ukrainassa käytävän sodan uhrien auttamiseksi ma 14.3. klo 18 Kino Tapiolassa. Näytöksen lipputuotot lahjoitetaan lyhentämättöminä Suomen Punaisen Ristin Ukrainan katastrofirahastoon.

Näytöksessä esitetään ukrainalaisen ohjaajan Sergei Loznitsan (kuvassa) draama Donbass (2018). Elokuva kertoo 13 tositapahtumiin perustuvaa tarinaa miehitetystä Itä-Ukrainasta vuosilta 2014–15. Surulliset ja usein groteskit tapahtumat ovat kyynisyydessään hyytäviä: pääsemme seuraamaan kuinka tehdään valeuutisia ukrainalaisten hyökkäyksistä separatistialueille, kuinka saksalaistoimittaja pannaan rajatarkastuksessa koville väitettyjen fasisti isoisiensä rikosten vuoksi tai kuinka ratkiriemukkaissa tunnelmissa “Donetskin kansantasavallan” ensimmäiset häät sujuvat. Nämä tarinat on kauhistuttavalla tavalla absurdeja – kuin sysimustasta komediasta – ja kaikista niistä piirtyy kyyninen maailmankuva, jossa raakuuksien ainoa tarpeelliseksi koettu oikeutus on vahvimman mielivalta.

Sergei Loznitsa on ollut viime viikkoina kaikkein näkyvin ukrainalaisista ohjaajista ja Donbassista on järjestetty – tai ollaan järjestämässä – Ukrainaa tukevia tukinäytöksiä lisäksi myös ainakin Pariisissa, Amsterdamissa ja Berliinissä. Elokuva oli Cannesin elokuvajuhlien Un certain regard -sarjan avajaiselokuva 2018 ja se myös palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta sarjassa.

Liput myynnissä Kino Tapiolan verkkosivuilla ja paikan päällä. Lipun hinta 11 € .

Saksa, Ukraina, Ranska, Alankomaat, Romania 2018,
venäjän- ja ukrainankielinen, tekstitys englanniksi
Ikäraja: Sallittu yli 16-vuotiaille
Kesto: 121 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Sergei Loznitsa
Pääosissa: Tamara Jatsenko, Ljudmyla Smorodina, Olesia Žurakivska, Boris Kamorzin, Serhi Ruskin, Petro Pantšuk, Irina Plesnjajeva, Žanna Lubgane, Vadim Dubovskyj, Oleksander Zamurajev, Heorhi Delijev, Valeriu Andrjutse
Myynti: Pyramide International