Junior Ciné: lasten oma elokuvafestivaali

Lasten ja nuorten elokuvat ovat olleet alusta lähtien tärkeä osa Espoo Cinén tarjontaa. Aiemmin Lasten ja nuorten Ciné -nimellä kulkenut ohjelmisto hioutui vuonna 2017 omaksi Junior Ciné -festivaalikseen.

Junior Ciné on espoolaisille päiväkodeille ja kouluille suunnattu lasten ja nuorten elokuvatapahtuma. Tapahtuman tarjonta keskittyy uuteen eurooppalaiseen elokuvaan sekä tuoreeseen kotimaiseen kattaukseen, monipuolista oheisohjelmaa unohtamatta. ”Junior Ciné järjestetään osana KULPS!- kulttuuripolkusuunnitelmaa, mikä mahdollistaa espoolaisille peruskouluille maksuttomat käynnit tapahtumassa. Samoin päiväkotiryhmille suunnattu ohjelma on maksutonta”, Junior Cinéstä vastaava Maria Lehtonen kertoo.

Tukemalla Junior Cinén järjestämistä, yritykset voivat osaltaan olla vahvistamassa koulujen mediakasvatusmahdollisuuksia ja tarjoamassa oppilaille yhtäläisiä mahdollisuuksia tutustua elokuvan maailmaan taustasta riippumatta. ”Yhteistyökumppanimme mahdollistavat sen, että näytökset ovat kouluille ja päiväkodeille ilmaisia”, Lehtonen kiittelee.

Elokuvien lisäksi Junior Ciné tarjoaa runsaasti oheisohjelmaa: päiväkoti- ja kouluryhmille suunnattuja työpajoja, kasvattajille suunnattuja seminaareja sekä elokuvantekijävierailuja. ”Yhteistyössä Espoon kaupungin kirjastojen ja esimerkiksi Espoon kuvataidekoulun kanssa toteutetuissa työpajoissa päiväkoti- ja kouluryhmät ovat päässeet tutustumaan elokuvien tekemiseen kädestä pitäen asiantuntevassa ohjauksessa”, Lehtonen sanoo.

Työpajat ja monipuoliset, elokuvakohtaiset oppimateriaalit ovat oiva tapa lähestyä elokuvia ja lähteä liikkeelle nähdyn käsittelyssä. ”Oppimateriaalien avulla ryhmät voivat käsitellä haastavia aiheita ja peilata omaa elämäntilannettaan. Oppimateriaalista opettaja voi ryhmän osaamisen ja käytettävissä olevan ajan puitteissa poimia sopivimmat tehtävät”, Lehtonen kertoo. Opettajana ja mediakasvatuksen ammattilaisena Lehtonen vastaa oppimateriaaleista itse.

Monille espoolaisille lapsille Junior Cinén näytökset ovat ensimmäiset elokuvateatterissa koetut elokuvaelämykset. ”Junior Ciné on perustettu, koska haluamme tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuden nähdä monipuolista elokuvatarjontaa isolta valkokankaalta”, Lehtonen kiteyttää.

Syksyllä 2020 Junior Ciné järjestettiin poikkeusolojen vuoksi vain yhdessä teatterissa, Kino Tapiolassa. ”Paikalle saapui ryhmiä ainoastaan lähialueen kouluista, sillä kouluryhmillä ei vallitsevan tilanteen vuoksi ollut lupa matkustaa julkisilla kulkuvälineillä. Kävijämäärä vastasi kuitenkin suhteutettuna tavallista Junior Cinén kävijämäärää eli tapahtuma oli poikkeusoloissakin onnistunut”, Lehtonen kiittelee.

Junior Ciné kerää vuosittain huimat 5000 kävijää kolmen tapahtumapäivän aikana. Mikä on suosion salaisuus? ”Espoo Cinén päiväkoti- ja koulunäytökset ovat alusta alkaen olleet todella suosittuja ja pidettyjä; monella koululla on pitkä perinne tuoda oppilaita vuosittain näihin näytöksiin. Sisältö on jo monelle kävijälle tuttua ja taattua: laadukasta elokuvaa lähiteatterissa kouluajan puitteissa”, Lehtonen analysoi. ”Parhaimmillaan elokuvahetkeä muistellaan vielä kuukausia vierailun jälkeen, kun elokuva on puhutellut vahvasti nuorta yleisöä. Myös näytöksissä kohdatut elokuvantekijävieraat ovat jääneet monien mieleen”, Lehtonen täydentää.

Maaliskuussa 2021 pandemiatilanne on haastava, mutta Lehtonen on optimistinen tulevaisuuden suhteen: ”Moni varmasti kaipaa jo kodin ja koulun ulkopuolisia aktiviteetteja. Elokuvissa käyminen on helppoa, suosittua ja tutkitusti turvallista poikkeusoloissakin, vaikka sitten rajoitetulla kapasiteetilla. Onneksi elokuvat ovat siinä mielessä joustava taidemuoto, että niitä katsoo sujuvasti verkossakin. Toivotaan, että Junior Ciné toteutuu tulevana syksynä tavalla tai toisella!”

Lue lisää kumppanuudesta täällä.

Teksti: Saija Holm