Poster Ciné-palkinto W:lle - yleisönsuosikki Kikka!

Espoo Ciné lanseeraasi uuden elokuvajulistekilpailun, Poster Cinén. Palkittavan julisteen valitsi Vuoden graafikko 2023 Tomi Leppänen, jonka lisäksi myös yleisö pääsei valitsemaan oman suosikkinsa Espoon Kulttuurikeskuksessa 18.–22.8. olevan näyttelyn yhteydessä. Voittaja julistettiin kotimaisen juhlaelokuvan, Inari Niemen Valoa valoa valoa, näytöksen alussa Louhisalissa keskiviikkona 23.8.2023.

Palkinnon valitsija Tomi Leppänen kertoi valintaprosessistaan palkintojenjaossa:

"Elokuvajulisteen rooli on muuttunut yhtäaikaa teknologisen kehityksen ja viestinnän monikanavaisuuden myötä. Nykypäivänä elokuvajuliste on vain yksi osa elokuvan visuaalista brändäystä. Trailerit, animoidut mainokset, ja erilaiset digitaaliset sovellukset tavoittavat yleisön laajemmin, ja välittävät viestiä nopeammin ja monipuolisemmin kuin paperille painettu staattinen juliste.

Toisaalta paperille painettu juliste säilyy objektina kauan elokuvan markkinointikampanjan jälkeen. Se on osa julistetaiteen pitkää jatkumoa ja arvokasta traditiota. Elokuvajulisteen rooli voi olla siis enemmän kuin pelkkä ajankohtaisen tuotteen markkinointi. Parhaimmillaan se toimii itsenäisenä teoksena, joka rivien välistä välittää ajankuvaa, mutta jonka vaikutus voi ulottua elokuvaa laajemmalle. Otin tämän kriteeriksi valitessani Poster Ciné -julistepalkinnon voittajaa.
Loppukarsintaan valikoitui kaksi vahvaa ehdokasta, joista molemmat on toteutettu visuaalisesti yksinkertaisilla ja vahvoilla elementeillä.

Ensimmäisen tunnistaa selkeästi elokuvajulisteeksi. Se on visuaalisesti kaunis ja puoleensavetävä. Julisteen värikylläinen estetiikka iskee heti ensisilmäyksellä ja sen maailmaan haluaisi upota. Kokonaisuus on kuin tyylitajuisesti tehty täydellinen moderni pop-kappale. Kunniamaininnan Poster Ciné -julistekilpailussa saa Sydänpeto, julistesuunnittelu: Camille Lamourette

Toinen ehdokas on vaikeampi. Onko kyseessä juliste teatteriesitykseen vai elokuvaan? Esteettisesti kokonaisuudessa on jotain luotaantyöntävää, mutta samaan aikaan rohkeaa ja kiehtovaa. Juliste on toteutettu äärimmäisen yksinkertaisesti: Tulee vaikutelma, että elokuvan nimi on tehty julisteeseen leikkaamalla kirurginveitsellä valokuvasta pois nimen muotoinen pala. Kuvassa olevan karunnäköisen hahmon lohduttoman julma katse korostaa tätä mielikuvaa. Juliste herättää ristiriitaisia tunteita, ja varmuuden vuoksi katselen sitä pienen välimatkan päästä. Tämä ei ole vain myynninedistämisen apuväline, tässä on kyse jostain muusta. Poster Ciné -kilpailun voittaja on W, Julistesuunnittelu: Pietari Kaakkomäki."

Yleisön suosikiksi valittiin Kikka!, jonka julistesuunnittelusta vastaa Mia Selin.

Lämpimät onnittelut voittajille!