Il Boemo

Tšekki, Italia, Slovakia 2022
Italian-, saksan- ja tšekinkielinen, tekstitys englanniksi
142 min
Sallittu yli 16-vuotiaille
Ohjaus: Petr Václav
Käsikirjoitus: Petr Václav
Näyttelijät: Vojtěch Dyk, Barbara Ronchi, Lana Vlady, Elena Radonicich, Lino Musella, Philippe Jaroussky, Cristiano Donati, Alberto Cracco
Tuotanto: Jan Macola / Mimesis Film
Kopion lähde: Angel Films

Historia ei ole kohdellut hyvin Josef ”Il Boemo” Myslivečekiä. Tšekkisäveltäjä oli aikansa kuumimpia opera seria -säveltäjiä oopperan kotimaassa Italiassa, mutta nykyään hänet muistetaan lähinnä Mozartin perheen kirjeenvaihdosta pikku Wolfgangin esikuvana. Taiteelliset voitot avaavat tälle “pohjoisen säveltäjälle” ovia aikansa silmäätekevien suosioon, mutta jos rahaa tuleekin sitä myös menee. Eikä ollut rakkauskaan helppoa valtoimenaan rehottaneen seksuaalisen vapaamielisyyden aikakautena.

Tšekkiläinen Petr Václav on tehnyt vavahduttavan historiallisen elämäkertaelokuvan, jossa 1700-luvun lopun italialainen musiikkimaailma näytetään kaikessa komeudessaan ja raadollisuudessaan. Musiikista elokuvassa vastaa Collegium 1704 johtajanaan Václav Luks. Solisteina elokuvassa esiintyvät mm. kontratenori Philippe Jaroussky, sekä sopraanot Simona Šaturová ja Emőke Baráth.

Mickael Suominen

19.8. näytös Kino Tapiolassa on K18-anniskelunäytös


Traileri

Näytökset