Innocence

Kaija Saariaho: Innocence

2021
Suomen-, tšekin-, romanian-, ranskan-, ruotsin-, saksan-, espanjan-, kreikan- ja englanninkielinen, tekstitys suomeksi
109 min
Sallittu yli 12-vuotiaille
Käsikirjoitus: Suomenkielinen libretto Sofi Oksanen, monikielisen version käännökset Aleksi Barrière
Näyttelijät: Magdalena Kožená, Sandrine Piau, Tuomas Pursio, Lilian Farahani, Markus Nykänen, Jukka Rasilainen, Lucy Shelton, Vilma Jää, Beate Mordal, Julie Hega, Simon Kluth, Camilo Delgado Díaz, Marina Dumont
Kopion lähde: Unitel

Espoo Ciné esittää Riitta Raskin dokumentin Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki lisäksi myös Saariahon viimeiseksi jääneen oopperan Innocence. Ooppera esitetään kantaesityksestä Aix-en-Provencen ooperafestivaalilla, heinäkuussa 2021 tehtynä taltiointina. Näytös on ilmainen, mutta siihen pitää lunastaa maksuton lippu.

Kaija Saariahon viides ooppera Innocence on millä tahansa mittarilla yksi aikamme merkkiteoksia. Harvoin tapahtuu, että nykyooppera saa osakseen näin yksimielistä suitsutusta. Innocencen esitykset ovat kaikkialla tapauksia, jotka myydään loppuun nopeasti.

Syynä tähän on paitsi Saariahon musiikki myös aiheen poikkeuksellisuus. Sofi Oksasen alun perin suomeksi laatima libretto käsittelee isoa ja kipeää teemaa: mitä tapahtuu ihmiselle, jota suuri tragedia on koskenut. Kahdessa aikatasossa tapahtuva monikielinen ooppera on syvällinen tutkielma siitä, kuinka menneisyyden traumaattiset tapahtumat saattavat jäädä osaksi myös sellaisten ihmisten elämää, jotka eivät suoranaisesti ole olleet läsnä kun tragedia tapahtui. Saariaho ja Oksanen osaavat käsitellä raskaita teemoja harvinaisella monitasoisuudella ja viisaudella. Innocence on varmasti yksi syvällisimmin koskettavista uusista teoksista, joita nykyooperassa on nähty!

Mickael Suominen
Näytökset