Espoo Cinén vieraina ruotsalainen Mia Engberg ja skotlantilainen Ella Glendining - Lipunmyynti nyt käynnissä - Media-akkreditointi käynnissä

Ruotsalainen ohjaaja ja tuottaja Mia Engberg sekä skotlantilainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Ella Glendining vierailevat Espoo Ciné -elokuvafestivaalilla tänä vuonna. Mia Engberg on paikalla 18.8.–20.8.2023 ja Ella Glendining puolestaan 21.8.–23.8.2023.

Elokuvafestivaalin yli 100 elokuvasta koostuvan ohjelmiston näet aikatauluineen osoitteessa https://espoocine.fi/ . Näytöskohtainen lipunmyynti on juuri alkanut. Näytöskohtaiset liput voi ostaa kunkin elokuvan esittelysivuilta. Lisäohjeita saat täältä: https://espoocine.fi/fi/liput.

Myös media-akkreditointi on käynnissä. Akkreditointilomakkeen pääset täyttämään tästä
https://espoocine.fi/fi/media/media-akkreditointi

Espoo Ciné esittää Mia Engbergin kolmen essee-elokuvan Belleville-trilogian, jonka kolmas osa Hypermoon tuli ensi-iltaan tänä vuonna ja aiemmat osa Belleville Baby vuonna 2013 ja Lucky One vuonna 2019. Trilogiassa Engberg tutkii kokemukselliselta pohjalta eri ilmiöitä aina sosiaalisen eriytymisen vaikutuksista henkilökohtaisen sairauden kohtaamiseen, mitä hän kuvaa uutuudessaan Hypermoon. Engberg on käsitellyt teoksissaan myös poliittista osallistumista, luokkaperspektiiviä, seksuaalisuutta, feminististä pornoa ja rakkautta.

Belleville Baby kertoo nuoruudenrakkauden muistoista ja alkaa siitä, kun ruotsalainen Mia saa puhelun vankilasta palanneelta nuoruudenrakastetultaan Vincentiltä. Elokuva on palkittu arvostetulla Guldbagge-palkinnolla ja äänestettiin ruotsalaisen Film-lehden kriitikkokyselyssä kaikkien aikojen parhaiden ruotsalaiselokuvien listan sijalle 20.

Trilogian keskimmäinen osa Lucky One kertoo pariisilaisesta pikkurikollisesta Vincentistä, joka on kiinni ihmiskaupan koneistossa, mutta hänen tulee yllättäen ryhtyä isäksi teini-ikäiselle tyttärelleen. Tämä osa on fiktiivinen, kun taas muut osat ovat dokumentaarisia.

Ohessa elokuvien trailerit

Belleville Baby
http://bellevillebaby.com/trailer/
Lucky One
https://www.youtube.com/watch?v=udYkAN3691I
Hypermoon
https://www.youtube.com/watch?v=KS4Cz3Wb-ns

Skotlantilaisen Ella Glendiningin dokumentti Is There Anybody Out There? avaa festivaalin Crip Ciné -ohjelmakokonaisuden 21.8.2023. Glendiningin omasta elämästä kertova elokuva kertoo epätavallisessa lyhytkasvuisessa ruumiissa elävästä elokuvantekijästä, joka etsii toista kaltaistaan maailmassa. Samalla elokuva käsittelee hänen pohdintaansa siitä, tuleeko kaikkien ihmisten olla samankaltaisia. Elokuva sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla tammikuussa.

Avajaisnäytöksen päätteeksi Ella Glendining osallistuu moderoituun yleisökeskusteluun, jossa pureudutaan elokuvassa käsiteltävään ableismiin eli siihen, kuinka vammattomuutta pidetään itsestään selvänä normaalitilana.

Ohessa elokuvan traileri

https://www.youtube.com/watch?v=QJMV9doNAqc

Näytökset ja tapahtumat

Hypermoon – sunnuntai 20.8.2023 kello 15.00 Kino Tapiola
Hypermoon – sunnuntai 27.8.2023 kello 15.00 Cinema Orion

Belleville Baby – lauantai 19.8.2023 kello 14.30 Kino Tapiola
Belleville Baby – keskiviikko 23.8.2023 kello 16.45 Cinema Orion

Lucky One – lauantai 19.8.2023 kello 16.15 Kino Tapiola
Lucky One – lauantai 26.8.2023 kello 19.15 Finnkino Omena 6

Paneelikeskustelu: Hankalat halut
Lauantai 19.8.2023 kello 18.00 – 19.30
Mukana keskustelussa Mia Engbergin lisäksi on myös ohjaaja Anna Paavilainen, toimittaja Anu Silfverberg. Artistivieraana esiintyy Draama-Helmi. Keskustelun moderoi elokuvaesseisti ja Espoo Cinén hallituksen jäsen Tytti Rantanen.
https://espoocine.fi/fi/tapahtumat/keskustelut

Is There Anybody Out There? – maanantai 21.8.2023 kello 17.00 Louhisali
Is There Anybody Out There? – keskiviikko 23.8.2023 kello 16.45 Bio Rex Tripla 6

Moderoitu yleisökeskustelu
Maanantai 21.8.2023 kello 18.30
Espoon Kulttuurikeskus, Louhisali
https://espoocine.fi/fi/tapahtumat/keskustelut


Espoo Cinestä

Yli 100 elokuvasta koostuva ohjelmisto muodostuu korkeatasoisista, suuren yleisön eurooppalaisista elokuvista. Mukana on myös dokumentteja sekä nuorten ja koko perheen elokuvia sekä valikoituja helmiä Euroopan ulkopuolelta. Festivaalilla esitetään myös useita kotimaisten elokuvien ennakkonäytöksiä, joista kotimaisena juhlaelokuvana näytetään Inari Niemen Valoa valoa valoa. Elokuva kertoo ensirakkauden voimasta, sen häikäisevästä valosta ja elämänpituiseksi venyneistä varjoista.

Festivaalin avaa 18.8.2023 Aki Kaurismäen kansainvälistä arvostusta ja huomiota herättänyt uutuus Kuolleet lehdet. Jussi Vatasen ja Alma Pöystin tähdittämä lempeä tragikomedia kertoo suomalaisen hiekkapuhaltajan ja kauppa-apulaisen rakkaudesta. Elokuva voitti Cannésin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon Prix du Juryn.

Festivaalin päättää puolestaan Marco Bellocchion Kidnapped, joka on tositapahtumiin perustuva tarina nuoresta juutalaispojasta, jonka lastenhoitaja kastaa vanhemmilta salaa kristityksi. Konkariohjaaja Bellocchio on viime vuosina noussut takaisin yhdeksi Italian tärkeimmistä elokuvantekijöistä. Kidnapped kilpaili tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa.

Festivaalilla nähdään myös useita musiikkidokumentteja, kuten Riitta Raskin Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki. Dokumentin lisäksi festivaali esittää ilmaisnäytöksenä isolta kankaalta Saariahon viimeiseksi jääneen, mestarillisen Innocence-oopperan, josta näytetään maailman kantaesityksessä Aix-en-Provencen oopperafestivaaleilla Ranskassa vuonna 2018 tehty taltiointi.

Musiikki-illassa 26.8.2023 esitetään Mika Kaurismäen dokumentti Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin ja Pete Eklundin Michael Monroe -dokumenttielokuva. Samana samana yönä järjestetään kello 00.00 metalliyhtye Children of Bodomin Hate Crew Deathroll -levyn 20-vuotisjuhlanäytös. Ohjelmassa on myös paneelikeskustelu, jonka moderaattorina toimii legendaarinen rock-toimittaja Klaus Flaming ja puhujina yhtyeen jäseniä sekä levyn äänittänyt Anssi Kippo. Hate Crew Deathroll -näytöksessä esitetään YLEn taltioimat Children of Bodomin keikat Tuskassa vuonna 2003 ja Nosturissa vuonna 2005. Lisäksi yön aikana nähdään yksi bändin lempielokuvista, Miloš Formanin Amadeus.

Festivaalin fokuksessa ovat aina olleet myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Tähän kokonaisuuteen kuuluu muun muassa David Wagnerin Eismayer, joka on tositarinaan perustuva rakkauskertomus ankaran sotilaskouluttajan ja avoimesti homoseksuaalisen alokkaan suhteesta.

Junior Ciné
-kokonaisuuden avaa 22.8.2023 järjestettävä norjalaisen Aurora Gossén ohjaamasta nuortenelokuvasta Dancing Queen. Vaikuttavassa elokuvassa ensi-ihastuminen ja kasvukivut törmäävät tanssilattialla nörttivoiman säestyksellä. Junior Cinén esitykset ovat koululaisnäytöksiä, joihin ei myydä lippuja.

Aki Kaurismäen Varjoja paratiisissa esitetään perinteisessä ulkoilmanäytöksessä Tapiolassa Länsituulen kävelyalueella lauantaina 26.8.2023 kello 22.00. Näytökseen on vapaa pääsy.

Pressikuvia saa täältä. Elokuvien kuvat löytyvät alakansiosta “Ohjelmisto”.
https://espoocine.fi/fi/media/espoo-cine-medialle-2023


https://espoocine.fi/
https://www.instagram.com/espoocine/
https://www.facebook.com/espoocine

Lisätietoja
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, katja.toivanen@helsinkicalling.com, puh 040-7011686